logo

_

DIENSTVERLENING

Het Lokaal Dienstencentrum biedt ook diverse dienstverleningen aan. Het organiseert activiteiten van algemeen dagelijks leven i.s.m. het WZC o.l.Vr Middelares:


Uitleendienst hulpmiddelen i.s.m. het WZC o.l.Vr Middelares

Wie voor korte tijd hulpmiddelen nodig heeft of wie uit de nood wil geholpen worden tot de leverancier van het gevraagde materiaal bereikbaar is, kan in afwachtinghulpmiddelen lenen bij WZC O.L.Vr.-Middelares. Zowel rolwagen, looprek, incontinentiemateriaal…kan geleend worden. Voor vragen en info neemt u contact op met de sociale dienst van het woonzorgcentrum, Couckuyt Sophie, op tel. 056/41.19.98. Lijst beschikbare hulpmiddelen.


Hygiënische zorg

bloemIndien gewenst, kunt u in het woonzorgcentrum genieten van een bad. De badkamer met hooglaagbad wordt op dat moment voor u gereserveerd. Heeft u bij het wassen hulp nodig, dan wordt dit voor u geregeld. Kostprijs: € 5 (U hoeft geen toiletgerief mee te brengen). Indien u interesse heeft, kan u contact opnemen met de sociale dienst van het woonzorgcentrum via het nummer 056/43.00.50.


Medische voetverzorging (Medische pedicure)
Handverzorging

Op dinsdagvoormiddag en woensdag is er mogelijkheid tot medische pedicure en manicure. U dient wel vooraf een afspraak te maken met pedicure Julie Waelkens op het nummer 0473/53 60 62.


Haarverzorging in het kapperssalon

Op dinsdagvoormiddag kan je de kapster komen bezoeken. U kan een afspraak maken met Els Accou op het nummer 056/42 59 02.


Preventieve Gezondheidsconsultaties

Elke eerste dinsdag van elke maand krijgen de gebruikers de mogelijkheid om bepaalde parameters te laten meten door een verpleegkundige. Het betreft de bloeddruk, de hartslag, de temperatuur, het gewicht en de lengte. De laatste twee parameters worden vervolgens gebruikt om de BMI (Body Mass Index) te berekenen. Ter bescherming van de privacy vindt dit alles plaats in een afzonderlijke ruimte. De verpleegkundige verbindt zich ertoe om de parameters te meten, maar niet om raad te geven. Hiervoor worden de personen doorverwezen naar de dokter. De consultatie wordt, samen met een kopje koffie, gratis aangeboden. Telkens van 14u30 - 16u30 in de vergaderzaal van het WZC O.L.Vr. Middelares.
Meer informatie kan u vragen via mail: ldc.dorpshuis@menen.be.


Uitlenen van de Daisyspeler

bloem Luisterboeken : dat spreekt voor zich. Als je ogen niet meer goed meer meewillen, of als een boek vasthouden moeilijker wordt kan je toch blijven lezen. Dat kan al geruime tijd met het aanbod van Luisterpuntbibliotheek, de vroegere bibliotheken voor blinden en slechtzienden. Naast Brailleboeken biedt Luisterpuntbibliotheek nu ook daisy-luisterboeken aan. Daarvoor werkt men samen met de openbare bibliotheken en met andere instellingen. In Menen kun je vanaf 1 april in de openbare bibliotheek en de twee OCMW dienstencentra een daisyspeler en luisterboeken ontlenen. Een daisy-speler is een soort cd-speler waarmee men luisterboeken kan beluisteren. Het grote voordeel is dat je het luisterboek kunt hanteren als een gewoon boek. Je kunt het in een ruk uitluisteren of alleen een bepaald hoofdstuk beluisteren, maar je kunt ook als het ware door het boek bladeren en interessante passages aanstippen. De daisy-speler onthoudt ook waar je gisteren of verleden week gestopt was met luisteren. Luisterpunt heeft momenteel een collectie van 14 000 daisy-luisterboeken, een ruim en divers aanbod met zowel romans als informatieve werken. Zowel in de dienstencentra als de bibliotheek zal een kleine selectie daaruit permanent aanwezig zijn. Andere titels kunnen op eenvoudig verzoek besteld worden. Neem daarvoor contact met de bibliotheek of met het lokaal dienstencentrum Allegro en lokaal dienstencentrum Dorpshuis. Het ontlenen van luisterboeken is gratis maar er wordt wel een waarborg van 10 euro voor de daisyspeler gevraagd. Voor alle verdere informatie, ook hoe je zo’n speler moet gebruiken, kan je steeds terecht in de bibliotheek en bij de lokale dienstencentra. Via het OCMW kan de daisy-speler ook thuis bezorgd en afgehaald worden.

Meer informatie kan u vragen via mail: ldc.allegro@menen.be.


Daarnaast organiseert het Lokaal Dienstencentrum samen met de sociale dienst thuis– en ouderenzorg en enkele externe partners nog diverse andere dienstverleningen:


Maaltijden:

Maaltijden in het dienstencentrum

bloemIedere dag is het mogelijk om gezellig een maaltijd te nemen in de ontmoetings-ruimte van het lokaal dienstencentrum. De maaltijden kunnen genuttigd worden van 11u30 tot 13u00. U dient uiterlijk de dag vooraf voor 15u00. te reserveren aan het onthaal van het lokaal dienstencentrum met uitzondering voor de zaterdag, zondag en maandag. De reservaties voor deze dagen dienen ten laatste de vrijdag te gebeuren voor 15u00. U hebt de keuze tussen een dagmenu en een alternatieve maaltijd. Een maaltijd kost € 8 (in de maaltijd is inbegrepen: soep, hoofdschotel met tafelbier of water inbegrepen, dessert en koffie).

De maaltijdbonnetjes zijn te verkrijgen aan het onthaal.

Maaltijden aan huis

Het OCMW van Menen biedt de mensen die het wat moeilijker hebben de mogelijkheid thuisbedeelde maaltijden te bekomen. Je hebt de keuze tussen warme maaltijden die kant en klaar aan huis worden bezorgd of vacuümmaaltijden om op te warmen in een microgolfoven, dit op normale weekdagen. Op zaterdag, zon - en feestdagen zijn er enkel vacuümmaaltijden te bekomen. De prijs voor een maaltijd bedraagt € 7,30. Meer inlichtingen zijn te bekomen bij de sociale dienst thuis- en ouderenzorg.

Voor meer informatie kan u terecht op 056/52 72 62 of thuiszorg@menen.be


Dienst aangepast vervoer

Omschrijving

U wil graag op bezoek gaan naar een familielid, kennis of vriend. U wil activiteiten bijwonen. U wil ergens in Vlaanderen een stad of museum bezoeken. Niemand heeft tijd om u ergens heen te brengen. Bovendien is het haast onmogelijk om uit uw rolstoel te komen of het in en uit stappen uit een gewone personenwagen of een voertuig van het openbaar vervoer ligt moeilijk.

Voor wie?

De DIENST AANGEPAST VERVOER richt zich tot alle Menenaars die door een beperkte mobiliteit geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer en/of niet beschikken over een eigen aangepaste wagen. Zowel personen die in een instelling verblijven als mensen die nog thuis wonen kunnen op onze dienst beroep doen. Voor personen die wel nog in en uit een gewone personenwagen kunnen werken wij samen met vzw Teledienst, Yvonne Serruysstraat 12, 8930 Menen, tel: 056/51 28 88.

Prijs

Het tarief is afhankelijk volgens het aantal km en de zorgbehoevendheid met een minimum van € 3 per rit.

Waarheen?

Zowel binnen als buiten Menen. Het OCMW beschikt over enkele liftbussen. Dit zijn ruime wagens die speciaal zijn uitgerust om de rolstoelgebruikers met het grootste comfort te vervoeren. Voor langere trajecten werken wij soms met openbare vervoerdiensten of andere diensten voor aangepast vervoer.

Wanneer?

Vervoer mogelijk op alle weekdagen, zaterdag, zon- en feestdagen.

Aanvraag of verdere inlichtingen?

Aanvraag bij sociale dienst Thuis- en Ouderenzorg 056/52 72 62 | thuiszorg@menen.be | www.ocmwmenen.be

Voor de vlotte planning adviseren wij om minimaal 5 werkdagen op voorhand(tijdens de kantooruren) vervoer aan te vragen.


Uitlenen personenalarmtoestel

Personenalarmsystemen i.s.m. Teledienst: Bij ouderen die, in geval van nood, niet op voldoende snelle wijze en op eigen kracht hulp kunnen inroepen, kan een noodoproepsysteem geplaatst worden. In geval van nood kan u via uw halszender in contact treden met een alarmcentrale die iemand verwittigt om u hulp aan huis te bieden. Dit verhoogt de dagelijkse veiligheid voor de betrokkene zelf maar ook de familieleden zijn geruster. Er zijn een aantal opties bij het personenalarmsysteem te verkrijgen nl.branddetector, bewegingsdetector, CO– detector en valdetector. Meer inlichtingen zijn te bekomen bij de sociale dienst thuis en ouderenzorg.

Voor meer informatie kan u terecht op 056/52 72 62 of thuiszorg@menen.be


Boodschappendienst

Omschrijving

Boodschappen doen is niet voor iedereen een evidente zaak.
Via de boodschappendienst willen wij elke gebruiker de kans geven om het zelf doen van boodschappen mogelijk te maken. Wij zetten hiervoor een liftbus in zodat u, zelfs indien u in de onmogelijkheid verkeert om in en uit een gewone personenwagen te stappen, toch kan vervoerd worden voor het doen van boodschappen. Tijdens het doen van de boodschappen wordt er ook persoonlijke begeleiding voorzien.
Indien u wel nog in en uit een gewone personenwagen kan, kan u beroep doen op vzw Teledienst, Yvonne Serruysstraat 12, 8930 Menen, 056/51 28 88.
Met boodschappen worden ook administratieve boodschappen bedoeld bv: post, stadhuis, bank... Daarnaast kunnen wij u ook brengen en begeleiden naar/in de bibliotheek. De mogelijkheid bestaat ook dat wij leesboeken aan huis leveren vanuit de bibliotheek.

Voor wie?

De boodschappendienst richt zich tot psychisch en/of fysisch zorgbehoevende gebruikers die nood hebben aan aangepast vervoer en persoonlijke begeleiding om zo zelf boodschappen te kunnen doen.

Wanneer?

Elke donderdag tussen 10u en 15u30. De aanvraag moet gebeuren ten laatste de dinsdagavond om 17u voor de donderdag van diezelfde week.

Waarheen?

De boodschappendienst beperkt zich tot alle winkels van Groot – Menen met inbegrip van de site in Moeskroen waar de Lidl, Aldi en Colruyt zich bevinden. Deze laatste site is weliswaar specifiek bedoeld voor de bewoners die aan de rand van Rekkem wonen waarvoor de winkels in Moeskroen dichter liggen.

Prijs

Het huidig tarief bedraagt € 0,60 per kilometer met een minimum van € 3 voor het afgelegde traject van de door u aangevraagde boodschappen.

Voor meer informatie kan u terecht op 056/52 72 62 of thuiszorg@menen.be


Stedelijke pensioendienst

Met vragen over uw pensioen kan u terecht, iedere eerste donderdag van de maand van 14u00 tot 15u30 in het lokaal dienstencentrum Dorpshuis.

Voor meer informatie kan u terecht op 056/52 72 62 of thuiszorg@menen.be


Klusjesdienst aan huis

Omschrijving

Kleine klusjes aanbieden aan een betaalbare prijs door geschikte klusjesmannen.

Voor (soorten klusjes)

 • klein tuinonderhoud
 • vervangen van een lamp
 • herstellen van een lekkende kraan
 • vervangen van rolluiklint
 • naar containerpark rijden
 • opruimen van kelder/zolder
 • herstellen stopcontact
 • afwassen plafond
 • ....
Merk op: GEBRUIK VAN MATERIAAL De klusjesman gebruikt materiaal van de klant of eigen materiaal.
Facturatie: materiaal of producten door de klusjesman aangekocht of gemaakte kosten op het containerpark worden achteraf door de klant terugbetaald via factuur. Met onveilig of gebruiksonvriendelijk materiaal wordt niet gewerkt.

Voorwaarden

 • inwoner zijn van Groot-Menen;
 • 65 jaar zijn of ouder(bij koppels geldt dit voor allebei);
 • jonger dan 65 jaar maar omwille van fysische of psychische redenen de herstelling niet zelf kunnen uitvoeren;
 • enkel in de eigen woning;
 • klus waarvoor de specialiteit van een vakman niet moet worden ingeroepen;
 • mensen met een laag inkomen kunnen beroep doen op de klusjesdienst indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan;

Prijs?

 • € 15 per uur + een vervoersforfait van € 3,50 wordt aangerekend voor de verplaatsing van en naar de klus.
 • extra verplaatsingsonkosten worden aangerekend aan € 0,50/km. Vb: containerpark, winkel ...
Voor meer informatie kan u terecht op 056/52 72 62 of thuiszorg@menen.be


Het Lokaal Dienstencentrum organiseert ook activiteiten voor specifieke doelgroepen:

Het lokaal dienstencentrum organiseert ook activiteiten voor specifieke doelgroepen zoals bewonersvergaderingen voor specifieke woonwijken, 75+ namiddagen ...

Voor meer informatie 056/ 52 72 62 of thuiszorg@menen.be


Thuiszorgtoelagen

Omschrijving

Het OCMW voorziet een toelage van € 25 per maand per persoon met een lichte en zware zorgbehoefte. Meerdere personen in een gezin kunnen deze toelage krijgen.

Voorwaarden

 • Men ontvangt een tegemoetkoming van het Ministerie van Sociale Zaken (inkomensvervangende tegemoetkoming, integratietegemoetkoming, hulp aan bejaarden (THAB)) van de Federale overheidsdienst Sociale Zekerheid.
 • Men is ingeschreven op een privé adres in Groot-Menen(geen instelling of woonzorgcentrum).
 • Men ontvangt geen tegemoetkoming van de Vlaamse Zorgverzekering. (€130)

Voor meer informatie 056/ 52 72 62 of thuiszorg@menen.be


Woonvoorzieningen voor ouderen

Zo lang mogelijk thuisblijven is wat de meeste ouderen willen. Maar soms wordt de eigen woning te groot, kan men moeilijker de trappen op, wordt het onderhoud te zwaar,… Onmiddellijk de stap zetten naar een rusthuis is soms te groot, men voelt zich nog te goed. Dan kan een seniorenwoning een goed idee zijn!

Voor meer informatie 056/ 52 72 62 of thuiszorg@menen.be


Groep van assistentiewoningen

Een assistentiewoning biedt de mogelijkheid om zelfstandig te wonen, samen met andere senioren, en met hulp op maat binnen bereik. Via een noodoproepsysteem, kan zowel overdag als ‘s nachts een beroep gedaan worden op gekwalificeerd personeel. Alle modern comfort is aanwezig om voor ouderen het wonen aangenaam te maken en vlot te laten verlopen. Waar bevinden de serviceflats zich? De Vlasblomme Grote Molenstraat (Lauwe) Moderato Volkslaan 304 (Menen)

Voor meer informatie 056/ 52 72 62 of thuiszorg@menen.be


Kortverblijf

Het woonzorgcentrum Andante beschikt over een voorziening, die aan gebruikers van 60 jaar of ouder in daartoe bestemde lokalen gedurende een beperkte periode, overdag en/of ’s nachts, aangepaste huisvesting, crisishulp en/of aangepaste hulp– en dienstverlening aanbiedt, en desgevallend ook revalidatie of palliatieve zorg.

Voor meer informatie 056/ 52 72 62 of thuiszorg@menen.be


Nachtopvang

Ouderen voelen zich niet meer veilig in eigen huis, vooral ‘s nachts. Daardoor wordt de nachtrust niet gerespecteerd. Een goede nachtrust zorgt voor een goede gezondheid. Ook voor de mantelzorger is de nacht van cruciaal belang om de volgende dag weer optimaal zorg te kunnen bieden.‘s Nachts opstaan, niet rustig kunnen slapen,… Dan is opvang tijdens de nacht een ideale oplossing. De overnachtingen gaan door in ‘Andante’ in een individuele woongelegenheid.

Voor meer informatie 056/ 52 72 62 of thuiszorg@menen.be


Woonzorgcentra OCMW Menen

Woonzorgcentrum Andante Volkslaan (Menen) en Woonzorgcentrum Ceres (Lauwe)

Voor meer informatie 056/ 52 72 62 of thuiszorg@menen.be


Voor meer informatie over deze diensten kan u terecht bij 056/52 72 62 of thuiszorg@menen.be of www.ocmwmenen.be